Jouw gevel kaleien: wat is het en hoe ga je aan de slag?

Kaleien is een schildertechniek waarbij dunne lagen kalkpleister met een kwast over de muur wordt aangebracht. Met slechts één laag kaleipleister krijgt je buitengevel direct de uitstraling van een historisch gebouw.

Kaleien is een techniek dat al vele jaren teruggaat. Vroeger werd dit voornamelijk toegepast op muren met veel zoutaanslag, zoals bij boerderijen, of om hygiënische redenen. Bij deze oude techniek van het kalken werd vooral luchtkalk gebruikt, waardoor de gevel vaker vernieuwd moest worden en er een laag-over-laag effect ontstond. 

Dit is het moderne kalei-effect zoals we het nu kennen, maar met meer nuances in kleur en een borstelveegstructuur.

Wat zijn de voordelen van je gevel kaleien?  

De esthetische voordelen van kaleien

Als je gevel beschadigd is of er niet meer mooi uitziet, biedt kalei de perfecte oplossing om dit te verhullen en een authentieke, rustieke uitstraling te geven.

Deze techniek is geschikt voor zowel landelijke als moderne woningen. Door gebruik te maken van een blokkwast wordt de kalei gelijkmatig op de gevel aangebracht, resulterend in een egale, witte buitenmuur. Bovendien is deze techniek ook toepasbaar op binnenmuren.

Voor wie een moderne touch wilt toevoegen, is het altijd mogelijk om kleurenpigmenten toe te voegen.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Kaleien is een duurzame techniek omdat het een langdurige, beschermde laag op je gevel aanbrengt, waardoor je huis wordt beschermd tegen sneeuw, regen, wind en zelfs vocht!

Naarmate de jaren verstrijken en je langer in je huis woont, neemt het risico op vochtproblemen toe, iets wat je te allen tijde wilt vermijden. Het kaleiproces creëert een beschermde laag die vocht en schimmelvorming buiten de deur houdt. Wil je de duurzaamheid van de kaleilaag extra verhogen? Dan raden wij aan deze af te werken met een gevelverf sublimatie of silicaatverf (damp open).

Wanneer we kijken naar het ecologisch aspect, maakt het gebruik van het ademende karakter van de kalkpleister, je gevel dampdoorlatend. Een dampopen gevel zorgt ervoor dat eventueel vastgehouden vocht in de structuur, makkelijker ontsnapt.

Ontdek zelf de voordelen van jouw gevel kaleien. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Gevel kaleien
 

Je gevel kaleien: hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1: Bereid jouw gevel voor

Kalei kan je op verschillende ondergronden aanbrengen, maar het is belangrijk dat deze oppervlakken schoon zijn en vrij van vuil. Verwijder bijvoorbeeld mos, losse stukken, oude verflagen en onkruid, voordat je eraan begint.

Als er specifieke delen van je gevel zijn die je niet wilt kaleien, raden wij je aan deze af te plakken. Denk hierbij aan dakgoten, ramen en deuren. Na het reinigen en afplakken, maak je jouw gevel een beetje nat, zodat het vocht niet onmiddellijk wordt geabsorbeerd door het kaleimengsel.

Stap 2: Maak het kaleimengsel

Allereerst moet je de gebrande kalk (zowel in poeder- als blokvorm) blussen door het met water te mengen. Op die manier krijg je gebluste kalk in poedervorm. Nadat dit is voltooid, meng je de gebluste kalk met zuiver water. Voeg aan dit mengsel rivierzand toe totdat er een smeuïg mengsel ontstaat.

Als je een kleurenpigment aan het witte kalkmengsel wilt toevoegen, volg dan de specifieke stappen op de verpakking zelf.

Stap 3: Breng het kaleimengsel aan op je gevel

Voordat je een groot deel van de gevel gaat kaleien, is het verstandig om eerst een test uit te voeren op een kleiner oppervlak.

Als het mengsel is getest en zowel de kleur als structuur in orde voor je zijn, begin je met het aanbrengen van de kalei. Tijdens het aanbrengen is het belangrijk om regelmatig het mengsel om te roeren, zodat de kalk, pigment of zand niet naar beneden zakt.

Breng de kalei aan in kruisvorm, eerst horizontaal, vervolgens verticaal en zorg dan dat je meerdere dunne lagen aanbrengt. Dit is effectiever dan één dikke laag. TIP: Zorg ervoor dat de eerste laag nog niet volledig opgedroogd is wanneer je de volgende laag wilt aanbrengen!

Na het kaleien verwijder je de bescherming van jouw gevel en geniet van het prachtige resultaat van jouw woning.

Wil je graag meer weten over andere schildertechnieken? Ontdek diverse technieken die geschikt zijn voor het opknappen van je huis.

Hoe bescherm je jouw gevel het best?

Vullende kaleimortel

Vullende kaleimortel is een mengsel van gebluste kalk, zand en water en is de kaleipleister die wij eerder hebben beschreven in bovenstaande uitleg.

De consistentie is dikker dan kaleiverf, waardoor de laag op jouw gevel zowel dikker, als duurzamer is. Het woordje ‘vullend’ zegt het zelf: het vult namelijk kleine oneffenheden op jouw muren.

Het resultaat van deze beschermlaag is een kleurschakering. De kleur van de muur is donkerder wanneer het nat is en lichter als het weer opdroogt.

Kaleiverf

Kaleiverf deelt de basis van gebluste kalk met de vullende kaleimortel, maar onderscheidt zich doordat het over het algemeen een fijnere textuur heeft en een hoger gehalte aan bindmiddelen en pigmenten bevat. Hierdoor is het in feite vloeibaarder dan kaleimortel.

Zoals de naam het al aangeeft, wordt kaleiverf meer als een traditionele 'verf' op de gevel aangebracht, denk aan merken zoals Pastime Bosspaints of Tensiocat Rewah. Vanwege de dunne consistentie wordt het vaak in meerdere lagen aangebracht.

Je gevel afwerken met kaleiverf is duurzamer en geeft als resultaat een strakke, matte, minerale look.

Jouw gevel laten kaleien door een professioneel schildersbedrijf?

Dat kan zeker! Voor ons kent het kaleien van zowel je gevel, als binnenmuren, geen geheimen. Schilderwerk is onze passie voor al meer dan 20 jaar lang. Samen gaan we dan ook op zoek naar de perfecte stijl voor jouw woning.

Het is kalei-tijd!

Heb je interesse in het kaleien van jouw gevel of ben je benieuwd naar welke andere schildertechnieken er bestaan? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!