Muren schilderen met kalkverf: dit moet je weten

Kalkverf is een natuurlijke verfsoort, ook wel ecologische verf genoemd, die geen chemische stoffen bevat. Net daarom is het een populaire keuze voor wie bewust en duurzaam wil schilderen. De zachte, poederachtige kleuren benadrukken bovendien de authenticiteit van je interieur.

Met kalkverf creëer je prachtige kleurschakeringen en effecten op je binnenmuren. Er is een breed aanbod aan kleuren, waardoor je eindeloos kan combineren. Kortom: de perfecte decoratieve verf voor allerlei toepassingen in en rondom je woning.

De voordelen van kalkverf

Zoals elke verfsoort, heeft ook kalkverf zijn eigen voordelen. Wij zetten ze graag voor je op een rij:

  • Ecologisch: kalkverf is op water- en kalkbasis, zonder synthetische stoffen of bindmiddelen. Dat maakt het beter voor je muren én voor het milieu.
  • Ademend: dankzij de open structuur is kalkverf vochtregulerend. Ideaal om aan te brengen na het pleisteren, want het resterende vocht verdampt makkelijk via de muur.
  • Natuurlijk effect: de verf creëert een ‘wolkerig’ effect op de muur. Vaak wordt dit nog geassocieerd met landelijke interieurs, maar is tegenwoordig ook perfect toepasbaar in moderne woningen.
  • Ruimtelijk gevoel: de zachte, natuurlijke kleuren zorgen ervoor dat een kamer visueel groter aanvoelt.
  • Brandvertragend
  • Mos- en schimmelwerend

Waar kan je kalkverf aanbrengen?

Kalkverf aanbrengen is niet zo’n ingewikkelde klus. Twijfel je toch, dan kunnen wij altijd helpen.

Muren

Start altijd met een geschikte primer. Die zorgt ervoor dat de verf goed hecht en egaal opdroogt. Wanneer de primer volledig droog is, breng je de eerste laag kalkverf aan. Laat die één dag drogen en werk daarna af met een tweede laag. Gebruik brede, gelijkmatige bewegingen voor het mooiste effect op je binnenmuren.

Hout

Ook houten oppervlakken schilder je eenvoudig met kalkverf. Bij nieuw hout is geen behandeling nodig, maar ouder hout behandel je best wel vooraf. Breng de verf aan zoals je dat bij muren zou doen, maar hou er rekening mee dat kalkverf op hout minder lang meegaat dan lakverf. Regelmatig overschilderen is dus aanbevolen.

Meer info over schilderen op hout lees je in onze blog.

Ruimtes

Kalkverf is niet geschikt voor elke ruimte. Wij raden af om deze verfsoort te gebruiken in keukens of badkamers, omdat deze ruimtes vaak te vochtig zijn. Ook in ruimtes waar je makkelijk tegen muren stoot of veel spullen opbergt, zoals garages, speelkamers of smalle gangen, is kalkverf minder ideaal.

Meubels

Wil je kalkverf gebruiken op meubels? Let dan goed op het materiaal. Gaat het om hout? Volg dan dezelfde richtlijnen als hierboven. Voor elk meubelstuk geldt: breng eerst een primer aan en werk af met een vernislaag. Zo blijft het resultaat langer mooi.

Badkamer schilderwerken witte muren

Verschil tussen krijtverf en kalkverf

Hoewel ze vaak met elkaar verward worden, zijn krijtverf en kalkverf twee totaal verschillende producten. Over het algemeen begrijpen we wel waar de verwarring zit, want het verschil zit wel degelijk in de details:

Krijtverf

  • Egale dekking
  • Bevat een synthetisch bindmiddel zoals lijm 

Kalkverf

  • Gekenmerkt door een gevlekt, wolkerig effect
  • Gebaseerd op gebluste kalk als bindmiddel, waardoor het milieuvriendelijker is

Kortom: krijtverf is géén natuurlijke verfsoort, terwijl kalkverf dit wel is.

Hulp nodig? Schakel een professionele schilder in

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan met kalkverf? Geen probleem! Met meer dan 20 jaar ervaring in de schilderswereld hebben wij geen geheimen meer voor de juiste techniek, kleurkeuze en afwerking. 

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!